top of page

Hjärta av sten? Eller en pulserande del av Moder Jord?Världen står i brand. Bokstavligen. I Malmö skedde igår stora upplopp, i USA håller demokratin på att falla samman, och I Belarus fattar människor mod för att stå upp för att äntligen få ta del av densamma.

Vad är det vi ser egentligen? 

Hur kan allt vara så våldsamt, så destruktivt? Vilka är egentligen våldsverkarna? Vem ska en egentligen tro på.

Mitt svar. Tro på dig själv. Bara på dig själv, ingen annan. 

Hur vill du att din verklighet ska se ut? Hur har den sett ut fram till nu? Vad har du känt och upplevt inuti? Vad tror du att andra har känt och upplevt? Hur hänger det ihop?

När Dan Park, önskar hålla torgmöte i Malmö för att genom att bränna Koranen visa hur farligt Islam är, så vet han precis vad han gör. Han vill visa sin sanning. Hur farligt Islam är för Sverige. För världen. Han har delvis rätt. Vi har alla sett vad ISIS, Daesh, Alcaida osv har varit kapabla att göra i Islams namn. 

Men är verkligen det som händer i Malmö kopplat till Islam? 

Ta en närmare titt på nyheterna. Vad är det vi ser? Ett gäng rasande ungdomar som ser ut ungefär som mina tonårssöner, i Hoodie och jeans eller träningsbyxor. Håller ni det för troligt att dessa ungdomar har ett organiserat system i bakfickan som de vill pådyvla oss alla, som kommer att ta över hela vårt samhälle? Jag tror inte det. När Dan Park bränner Koraner så får de en helt, enligt deras sätt att se det legitim anledning att vedergälla och att få ur sig lite av sin frustration och ilska, över olika saker som vi inte har någon aning om egentligen..

Dan Park och hans anhängare jublar. Ett väldigt billigt och enkelt PR trick för deras sak, och i värsta fall har nu SD vunnit fler anhängare i Sverige genom en högerextremistisk kollega till Jimmie Åkesson, som välvilligt vill visa vårt land  vilka potentiellt farliga individer som bor i Sverige.

Vem är farlig egentligen? 

Ta en titt på USA. Tillräckligt många i USA var villiga att rösta på Donald Trump för att få igenom den förändring de tyckte att det amerikanska samhället behöver. Vilka är det som i stor utsträckning röstar på honom? Socialt utsatta, som låtit sig manipuleras att tro att deras samhälle är hotat av Islam och höjda skatter, och kristna konservativa.

En viss sanning ligger det naturligtvis i att våra samhällen är hotade av en viss typ av Islam, det gäller ju även för alla muslimer som så uppenbart flytt för att komma undan dessa farliga individer som utfört våldsdåd i deras religions namn, och förstört hela deras forna hemländer. Inte minst ungdomarna på Rosengård är väldigt utsatta för den här typen av Islam. Det har vi sett. Hur IS rekryterade ungdomar som vuxit upp i Sverige, med föräldrar som var allt annat än radikala, och fick dem att åka ner till Syrien och strida för Islamiska staten. 

En sådan människa som Dan Park och Jimmie Åkesson är farliga för vårt samhälle. Det de håller på med kallas gaslighting. De använder yttrandefrihet och demokrati till att förstöra densamma.

Jag vet vad jag talar om. Jag har varit utsatt för det själv.  Världen behöver inte mer av det här. Gaslighting gör det väldigt svårt för en individ att se vad det verkligen är som händer. Att våga tro på sig själv.

Därför gör det här mig väldigt oroad för vår framtid. Det är så fula och antidemokratiska metoder att använda sig av, och det krävs ett enormt starkt psyke för att se igenom det. Vi blir rädda, med rätta när det blir sådana upplopp som det vi såg igår i Malmö. Men hur uppstod det, och hur farligt är det egentligen i proportion till annat?

Det är klart att när en ser bilder som de vi just sett ifrån Malmö, så kan en tro att undergången är nära. Då är det viktigt att tänka igenom det hela bakåt i stegen. Vem är Dan Park? Vad ville han med sin Koranbränning? Vad är Dan Parks bakgrund? Vilket samhälle vill han ha?

Hur tänker jag reagera på Koranbränningen i Malmö, och de konsekvenser det fick? Kan jag göra något? 

Den enskilde kan kanske inte göra särskilt mycket, men tillsammans kan vi åstadkomma mycket. Bara det att inte rösta på SD är en stor sak. Att inte släppa igenom den här typen av antidemokratiska partier i vår Demokrati. Det finns ju andra partier en kan rösta på inom höger blocket.

Vi behöver varandra. Det är nu vi måste samarbeta så att våra demokratier överlever, eller föds.

Hittills har vi inte ett enda bevis på att något fungerar bättre än Demokrati nämligen.

Många människor har också ett behov av spiritualitet, av ceremonier och ritualer. För religion. Tillförsikt till en kraft högre än den egna. 

Vi behöver samarbeta. Aldrig vi mot dem. Aldrig vedergällning. Vi kan respektera varandras åsikter, varandras religioner och till och med fira dem tillsammans utan att för den skull förlora vår egen. Vi kan också, ännu hellre som jag ser det, se varenda kyrka varenda moske, varenda tempel i världen som ett Guds hus dit vem som helst är välkommen, så länge man respekterar de seder och ritualer som gäller i just denna kontext. Det är något att drömma om, och vilket utbyte vi skulle kunna ha av varandra. Ännu bättre om vetenskap och religion vågade se visdomen inom vars och ens doktrin också.

Vi lever i en sjuk värld. Demokratin är hotad. Religioner strider mot varandra om sanningen. Sjukvården skapar missbrukare. Psykiatrin har inte tid med alla människor som mår dåligt. Vi måste våga titta på vidden av det kaos vi skapat kring konsumism, och exploatering, spekulation, polarisering.

I Usa har många människor blivit så påverkade av propagandan att de tror att allt som inte är Donald Trump är kommunism. Det är ju svårförståeligt för oss här i Sverige, som vet hur bra och tryggt det är med ett socialförsäkringssystem likt vårt. 

Hur ska man då nå in till ungdomarna i Rosengård som bär på så mycket frustration och förvirring inuti?  Som försöker förstå världen? Det är väl där den stora utmaningen ligger, och den stora framtidsinvesteringen. Chansen för samhället att visa sin kreativitet, och sin förmåga att arbeta över gränser, att samarbeta och integrera.

Trumpadministrationen använder diktatorisk retorik för att få människor att tro att de är utsatta för allvarligt hot, och att deras politik är det enda som kan rädda dem. Samtidigt som de manipulerat med poströstningssystemet. Det är rent antidemokratiskt och skrämmande. När världens symbol för frihet, nationen Amerika börjar att välja en sådan här ledare, då börjar det gå utför. Vi sitter här och förfasar oss över hur de har det i Belarus. Som om vi sitter på en trygg plats här och aldrig kan hotas av att hamna i något liknande. 

Ser vi ens att vi är på väg in i något antidemokratiskt själva?

Förstår vi att en skrämmande stor andel av svenska befolkningen plötsligt är på väg att genom skrämselpropaganda överge vår Demokrati till Högerextremism? SD använder sig i mångt och mycket av samma retorik som Trump. Skrämselpropaganda, och förvrängning av verkligheten. En annan variant av verkligheten är att sjukvården till stor del just nu bärs upp av flyktingar och invandrare. Att en stor del av flyktingarna som kom hit 2015 har återupptagit sin karriär eller utbildat sig och gör en viktig insats för Sverige. Att sanningen framför allt är att vi talar om våra bröder och systrar. Människor som flytt, därför att det gällde livet, och vad vore vi för ena egentligen om vi bara struntade i dem? Är det mänskligt? Vad är det för värld vi vill leva i?

Vad värderar vi mest? Frihet, och trygghet för alla, ett system som tar hand om dem som farit illa genom livet? Kan vi skydda oss från ondska genom att rösta på SD? Eller är det precis tvärtom? Vad är egentligen ondska?

Vad är skillnaden på SD och andra högerinriktade partier egentligen? 

Finns det nåt enda exempel i världen på att högerextremism gått väl? 

Även om jag blir lika upprörd som alla andra över hur destruktivt ungdomar i Malmö betedde sig häromkvällen, och inser att vi har ett allvarligt problem där, så är jag långt mycket mer oroad över Dan Park och Jimmie Åkesson som genom yttrandefrihet och Demokrati vill skada densamma.

84 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page