top of page

Balsam för kropp och själ. Lavendel och Ringblomma.


Alla som känner mig vet att jag har en viss förkärlek för lavendel. Det började redan när jag var liten. Jag kunde sitta i timmar vid lavendelbuskarna i trädgården och bara vara.

Utan att veta vad jag skulle göra med dem planterade jag 500 buskar när jag fick möjlighet, och efterhand som de började växa, blev det helt tydligt att jag måste finna på någonting jag kunde göra med alla blommor. Det var många... Så växte en liten rörelse fram. Jag hade en liten kiosk vid vägkanten, där man kunde ta en bukett, tvål eller salva, och lägga pengar i en kakburk. Det var ett sätt att ta pulsen på mänskligheten, som jag fann att det var väldigt gott ställt med. Nästan aldrig, var det någon som tog något utan att betala, och om någon gjorde det, så såg jag det bara som en gåva från mig till någon som behövde lite lavendel i livet.

Nu har jag ingen lavendelkisosk längre, men min kärlek till lavendel finns kvar, och jag har planterat ca 50 plantor i min lilla trädgård.

Det finns många anledningar att tycka om lavendel. Den har muskelrelaxerande och lugnande egenskaper. Antroposofiska ålderdomshem har använt den istället för sömntabletter till de gamla har jag läst. Lavendel är lugnande, och den kan användas på olika sätt i stressreducerande syfte. Som en örtinfusion, eller bara droppa en droppe eterisk olja i handen och andas in. Eller ett par droppar på huvudkudden innan man somnar. Ett varmt saltbad med lavendelolja.

Den har även läkande och antiseptiska effekter, och är den av alla eteriska oljor som anses vara säkrast att använda på huden. Den kan läka sår.

Den har också sedan urminnes tider ryktet om sig att den driver bort onda andar, och det kan väl passa så här i Corona tider när många av oss fylls av oro och negativa tankar.

I många gamla kulturer har den använts i spirituella syften, då den både pga av färg och doft, anses ha väldigt höga vibrationer och kan hjälpa till att öppna upp och rena det spirituella seendet, och kontakten med högre tankar. I det indiska chakrasystemet, alltså kronchakrat.

Jag har fått en beställning av en kär och trogen kund, och det är lycka för mig att koka salva igen. Att känna huset fyllas av en doft av bivax och lavendel kan man nästan bli hög av. Det här är mitt favoritrecept. En salva som innehåller olivolja, kakaosmör, bivax, lavendelolja och ringblomsextrakt. Den har bra läkande egenskaper, och passar perfekt till småsår och torra trädgårdshänder. Eller torra fötter. Man kan ha den i ansiktet, eller som läppbalsam. En kund har berättat att hennes svåger har den som hårpomada, en annan som glidmedel. Det är kanske inget jag rekommenderar, eftersom eterisk olja trots allt kan vara slemhinneretande, även om just lavendelolja anses vara den säkraste av alla eteriska oljor att använda på huden.

Ringblomma har på samma sätt som lavendel antiseptiska och läkande egenskaper, och kan även den med fördel drickas som en örtinfusion. Bra för magen. Ringblomma har använts för att läka sår sedan urminnes tider.

Dess starkt gul/orangea färg är förknippat med sol och glädje, optimism och kraft.

I det indiska chakrasystemet har det med solar plexus att göra, att äga sin inre kraft.

Sol och inre eld.

Att lavendel och ringblomma rent estetiskt är så vackra tillsammans, de är komplementfärger är också en stor anledning till att odla dem. Att ta in små buketter med lavendel och ringblomma på sommaren är så fint.

Tur att det finns andra som påminner om hur bra det är att koka salva med lavendel och ringblomma när det finns sår som behöver läkas. Inre och yttre. Mina händer behöver verkligen den här salvan efter massor av ogräsrensning och putsning av en vägg. Ibland glömmer jag bort att göra sånt jag älskar.

Modern stress och traumaforskning vet idag att ett dysregulerat nervsystem ger en mängd olika negativa effekter på kroppen. Våra tankar och känslor är i högsta grad involverade i hur vårt nervsystem fungerar. Att använda sådana här verktyg, som dofter och örters läkande egenskaper för att regulera är ett sätt att hantera en stressig situation som vi på många sätt alla befinner oss i nu i olika grad.


52 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page